Soliga, Äventyrliga Benidorm

Benidorm

benidormweb-5   I november hade vi exakt 35 timmar sol där jag bor. Det är smått deprimerande att blicka ut över svartvita gator med lika svartklädda vålnader som drar omkring. Svartvitt kan vara vackert många gånger men blir smått enformigt när man tvingas in i det. Då vill man fly, in i färgfilmen. Det finns två enkla sätt att skapa färg, det ena sättet är att berusa sig det andra är att köpa sig en biljett till Benidorm. Det kostar nästan lika mycket och ger så mycket mera, då Benidorms vecka av färgstänk täcker in stora delar av den mörka perioden här hemma.

Vädret i Benidorm är härligt och har bara ca 50 regndagar om året, solen skiner ständigt och sällan under 20 grader. På sommaren kan det vara extremt varmt i området därför är det bättre att besöka Benidorm från september till juni, för att undvika extrem hetta. Men under sommarmånaderna är det full fart kring alla nattklubbar, vilka stor tysta och tomma under vintern. Du får alltså se till dit behov, nattklubbssökande eller livsnjutande äventyrare och soldyrkare.

 

Söker du äventyr

Cykelintresset är stort i Benidorm och tillgången till alla former av cykling är brett, från BMX till Race och allt där emellan. Du kan utan svårigheter cykla överallt och det finns riktigt bra cykelbanor både inne i Benidorm men även runt omkring staden. Vill du cykla mountainbike i reservaten är det tillåtet om du håller dig till stigarna annars blir det dryga böter om parkvakterna tar dig utanför dem.

 

 Butiken Marco Polo är riktigt bra för dig som söker äventyr i Benidorm, behöver du en cykel eller kanske en rullstol. De har det mesta som har med transportmedel att göra. De arrangerar även kanotturer, vattenskoterturer, jeepturer, cykelturer i grupp eller enskilt med guide. Men även paintball och paragliding. De är Benidorms enda kompletta äventyrsarrangörer därför viktiga för dig som vill vara aktiv.

 

Njut av naturen

Känner man för att uppleva naturen på riktigt, njuta av utsikten över havet, och beundra Benidorms skyline?. Packa ryggsäcken och vandra uppför den gamla och lagom branta vägen som ringlar sig uppför Sierra Helada som ger dig en enastående utsikt över havet och Benidorms skyskrapor som slickar molnen i sitt högmod. Det är enkelt att vandra uppför berget och tar ca 30-40 minuter. Är det för påfrestande att gå, hyr en seagway för 35€ som förövrigt är ett perfekt transportmedel i området.

Berget Puig Campana vakar tryggt över Benidorm och är lite av ett signum för staden med sin kluvna topp. Den är en del av det välkända naturområdet Sierra Cortina. Inte alls svårt att ta sig till eller att bestiga. Men det tar lite tid med tanke på att det är rätt långa stigar som ansluter till parken.

 

Strändernabenidormweb-9 benidormweb-19 benidormweb-8

Det vackra med Benidorm är att de båda stränderna Levante och Poniente enkelt översatt soluppgång och solnedgång omsluter staden mot vattnet. Det betyder att du har badet direkt utanför hotellet, barerna och huvudgatan. Du är aldrig långt ifrån stranden och du behöver inte ta taxi för att ta ett dopp i det azurblåa vattnet.En strandesplanad skiljer strand och stad åt, här är det ständig aktivitet, på morgonen trängs joggare och på kvällen står gatumusikanter uppradade omgivna av flankerade seniorer som njuter av kvällsluften. De promenerar av och ann och knyter nya kontakter med varandra. Det finns svenskaområden intill Benidorm men trots det sprang jag på väldigt få svenskar. Engelska och belgiska turister är överrepresenterade med svag uppblandning av fransmän och tyskar.

 

Trött på att badabenidormweb-16 benidormweb-18benidormweb-2

Vill man inte bada, shoppa eller äta vid någon av alla de restauranger som finns längs strandesplanaden kan man göra ett besök vid Mundomar djurpark som visar upp exotiska djur och ett delfinarium där du kan bada med delfiner.Vattenlandet Aqualandia är Europas största vattenpark som erbjuder äventyr för alla åldrar. Räkna med en heldag, och etablera dig tidigt på morgonen för det kan bli trångt i köerna kring de populära attraktionerna.Terra Natura är en djurpark där du möter djuren på nära håll i deras rätta miljö. Vilket är en rak motsats till delfinariet.

 

Gå på Kabaré

Benidorm är som ett litet Manhattan med alla sina skyskrapor som kastar långa blickar ut över havet. Mellan skyskraporna trängs tapasbarer, ölbarer, nattklubbar, nöjen som är normala för spanska turiststäder. Det som skiljer Benidorm åt är deras nya nöjesarena som har underhållning i Las Vegas-stil. Arenan har fått pris som Europas bästa och det är ganska mastiga 3h dansshower och trolleriunderhållning som erbjuds. Du kan köpa matbiljett för 50 € inkluderar trerättersmeny. Maten höll övertygande kvalité normalt är mat vid den här typen av arrangemang rätt smaklös. Men inte här, utan den är prisvärd, även om du inte skulle gilla showen är maten så bra att du får dansen på köpet.

 

För Gastronomen och vinkännaren

   

En restaurang som sticker ut med en spännande meny är La Sol som drivs av ett gift par. Frun är kock och mannen bartender och kypare. Inredningen är till stora delar konst skapade av dem. Så även de serverings och uppläggstillbehör vilket ger en karismatisk uppläggning av maten. De är inte rädda för att blanda oberäkneliga kryddor med självklara frukter. Som currysås med söta jordgubbar. Hit går du om du vill bredda din gastronomi-gen i en annorlunda miljö.

Regionen är ett känt vindistrikt med flera tillverkare bara några minuter med bil från centrala Benidorm. Bodegas Mendoza är en av dessa tillverkare som erbjuder vinprovning och guidad tur med väl påläst guide. Här får du följa hela processen och hur de ekologiskt odlar sina druvor, bevattningstekniken och hur de får fram sitt vin. De har inte drop-in, utan besöken behöver bokas i förväg. Provningen är frikostig och det serveras rikligt med tilltugg.

 

De tre starkaste skälen att åka till Benidorm är:

 

Bra möjligheter till enduro och xc-cykling samt landsvägscykling och 1000 möjligheter till olika äventyr i vacker miljö.

Den centrala stranden, blandningen av natur och vackert hav med tillgång till härliga aktiviteter som inte bara bygger på sol och bad.

Atmosfären är trevlig och harmonisk, långt ifrån Barcelonas snorkighet. Det bidrar till hög trivselfaktor.

benidormweb-15Ekonomi Man åker inte till Benidorm för att söka billiga priser utan för att få sol och kvalitetssemester. Det är inte på något sätt billigt, restaurangpriserna är svenska men billigare att dricka. Ska du ha en riktig paella får du betala ca 35€. Smakar det så kostar det. Boende finns i alla prisklasser och det råder ingen hotellbrist under vintern. Medelåldern är rätt hög under vinterhalvåret, men självklart finns det barer och klubbar så här års även om utbudet är något smalare.

text/foto ©Leon Grimaldi

 

Leave a reply