Promoe

0

Promoe


promoe--227Eller Nils Mårten Edh som han egentligen heter är uppväxt vid Gidonsberg i Västerås,  ett alldagligt medelklassområde intill Västerås City. Promoe och Dj Embee ( Magnus Bergkvist) startade tillsammans Loop Troop som med tiden blev ett framgångsrikt hiphop band med sina mix tapes som sitt största vapen. Texterna var ganska typiska för den tidens problem och viljor som hör till en tonårings uppväxt.  Men även stor dos samhällskritiska texter. Fast i en light version mot vad som senare kom att skildra Loop Troop i sin helhet. Promoe’s röst var karismatisk redan vid start och skilde sig mycket från övriga svenska rappare redan då. Han hade ett brett vokabulär och uttal som lät äkta och övertygande. Många av den tidens svenska rappare hade inget att säga utan fastnade ofta vid klyschor och rent ordbajs. Men inte Promoe, han hade mycket att säga och man kände att han la ner mycket tid på sina texter.


Loop Troop var ganska anti- det- mesta, ville sällan visa sig i rampljuset utan höll sig på en underground nivå. Vilket naturligtvis var svårt eftersom deras låtar började uppskattas  och spelningar började poppa upp lite här och var. Till sist så släpptes deras första album ” Modern Day City Symphony ” där de hade en mindre hit med ”Long Arm Of The Law” vilket var skarp kritik mot poliser och myndigheter överlag. Det var också detta album som banade vägen för ett kommersiellare Loop Troop, inte ett sämre, men mer tillgängligt. Fortfarande var texterna  provocerande och ifrågasättande vilket  alltid varit grunden för Loop Troop.

Jag ställer rågan till Promoe, om det verkligen är så viktigt att alltid vara så provocerande – Nä, men samtidigt är det viktigt att ifrågasätta det självklara att saker kanske ser annorlunda ut om man tänker till.  

promoe--229Och tänka till gör man när de från scen skriker – Jag sköt Palme!. Promoe  menar  – Att vid den tiden så var jag så ung när detta hände att jag inte fattade vad som pågick riktigt. Utan man startade någon i scensatt häxjakt på allt och inget. Det var mer att vem som helst kunde ha skjutit Palme. Det var så vi menade när vi skrev låten.

 Med tiden så mognade Loop Troop och Promoe tog steget ut i en solo karriär. Debuten ”Gouverment Music” -01, satte fart på Promoe som artist och namn.  Det riktigt stora genomslaget fick han med plattan ” The Long Distance Runner” med hitten ”Walls Don’t Lie”. Efter detta släpp blev han en av Sveriges mest etablerade och respekterade rappare.  Med sju soloskivor bakom sig så har han förvandlats igen. Den aktuella skivan ”Kråksången” är helt på svenska och sommarplågan ”Svenne Banan” gör att Promoe tränger in i det trygga Svenska folkhemmet på ett snillrikt sätt. Om man verkligen lyssnar på låten så är det ett stort ”Fuck You” åt den vanliga trista svenska vardagen som lever tillrättalagt efter schema och foppa tofflor. Trots det älskar folk honom.
Tror du att någon lyssnar på dina texter egentligen? – Ja faktiskt så känns det så”Svenne Banan” får folk att känna igen sig. Men tror du inte att du kan upplevas bitter? – Det är inte alls min avsikt utan bara säga saker från min synvinkel.

 
Med sin framgångsrika solokarriär så kan man undra om det krockar med Loop Troop? – Nä inte alls utan det utvecklar Lopp Troop. Samtidigt som jag ibland har låtar som är bra men inte passar Loop Troop då är det skönt att kunna göra en sologrej av det.
Medens ”Kråksången” pumpades i min stereo funderar jag över Promoe’s nästa steg. Tänker han kanske göra något otippat samarbete med ex In Flames. Prome svarar  – Samarbeten är alltid kul men In Flames vet jag inte ens vad det är. Där imot en del grupper från Jamaica skulle vara kul att hitta på något med.

 

 

 

 

Discografi

* 2001 – Government Music
* 2004 – The Long Distance Runner
* 2006 – White Man’s Burden
* 2007 – Standard Bearer (DVD + CD)
* 2009 – Kråksången

Besök www.promoe.nu

 

text/bild: Leon Grimaldi

Leave a reply

No comments