Nomy

0

Eller Patrik Marquardt som grabben från Jönköping egentligen heter, är kanske en av de få som bara på några få år knutit en stor skara fans kring sig, tan bolagskontakter. Det som gör honom än mer spektakulär är att han skriver och spelar allt själv och då pratar jag inte om futtiga elektroniska arr utan fullfjädrad rock. Dessutom trots sin 24:e plats på Spotify´s världstopplista över album är han helt independent och står utanför allt vad etablerat skivbolag heter.
Jag träffade Nomy för några år sedan vid en liten indisk restaurang på söder. Då hade han precis gjort klart ”Atomic Atrocity” och vi pratade om den.
Två år senare möter jag till namnet samma Nomy men i aningen annan förpackning. Soundet hade ändrats helt, från bredbent rock till korslagd country. Han hade plockat upp en gitarrist för att få dynamik och ett närmare country sound. Melodierna och allvaret finns fortfarande kvar och görs sig mycket bättre i sin nya form. På nya plattan ”Disconnected” finner du gamla låtar i akustiska versioner men även en handfull nya låtar. Nomy berättar:

Varför väljer man att göra en akustisk platta då de tidigare har varit fullt bredställ?
– Eftersom jag inte på något sätt är styrd av något skivbolag så är det fram att göra vad som helst..
Jag har alltid haft en väldigt bred syn på musik och kan inte själv se mig göra samma typ av album hela tiden.
Jag har alltid velat göra något akustiskt som lyfter fram känslan i texterna på ett tydligare sätt, arbeta mer med rösten och hitta någon att samarbeta med som omväxling.
Det kändes som en naturlig och faktiskt enkel väg att gå.

Stilen skiljer sig en heldel mot tidigare material varför har du valt att göra en mer country baserad genre?
– Country har alltid varit en favorit genre, och enligt mig dom bästa musikerna. Samtidigt är det lite glimten i ögat. Country är ju trots allt väldigt hmm… roligt.
Jag tycker vi blandar ganska bra på skivan med humor, country, rock och softa gitarrer helt enkelt. Samtidigt försöker vi jobba mycket med kontraster i låtarna så man kan följa musiken på ett sätt som speglar texterna.

Texterna är stundtals ganska mörka näst in till deprimerande, till vem vänder sig dina texter?
– Jag är en sann människohatare.. texterna tar aldrig slut. Jag ser människor för vad som verkligen är.
Vilka inspirationskällor har du haft till denna skiva?
Som tidigare svar, människors brister, mina egna känslor och ibland andra människors eventuella känslor.

Är det viktigt för dig att vara oberoende från stora skivbolag?
– Ja verkligen. Men man vet aldrig i framtiden. Så länge jag får göra vad jag vill på mitt sätt villkorslöst så är jag nöjd. Om ett skivbolag accepterar det men ändå vill promota mig, så fine.
Ser du detta projekt som något helhjärtat som du vill leva av eller är det bara ett sidoprojekt mest på skoj?
Från början var detta ett sidospår.. en skiva man bara ville göra på skoj. Men de mer jag och Maddy (som spelar gitarr på skivan) satt och lekte fram saker desto mer överraskade blev vi båda två.
Man vet när något är bra när man inte kan sluta le. Och så var det genom hela skivan. Självklart vill jag leva av allt jag gör men skivan i sig är väl inte ”typiskt” Nomy, om det nu finns något sådant för mig. Tycker själv att jag hoppar mellan genrer hur som helst ?

Varför spelar du aldrig live?
– Jag har aldrig haft förutsättningarna för det, men det verkar ha ändrats nu. Det kommer hända saker fram över !

Du har tagit in backup av en gitarrist på denna platta varför gjorde du inte det med trummorna som känns aningen programmerade?
– Det är svårt att göra gitarr i datorn utan att faktiskt ha en gitarrist. Och att mixa ett trumset i mitt lilla sovrum är inte direkt smidigt. Och inte billigt.
Man får tänka på att jag kokar soppa på en spik. ? Det kanske smakar lite rostigt, men uppenbarligen så är det säsongens smak.

Vad är din åsikt kring nedladdning då du faktiskt haft låtar gratis för nedladdning på din hemsida nomy.nu?
– Jag har fortfarande massvis med låtar för gratis nedladdning. Men självklart vill jag kunna leva på min musik. Man lägger ju ändå ner all sin lediga tid på det.
Självklart tycker jag att olaglig nedladdning är fel, precis lika mycket som att själa från biblioteket är fel. Hur kan man inte tycka det?
Dock så känner jag att skivbolagen delvis får skylla sig själva. Men hur du än vänder på det så är det alltid fel att ladda ner saker olagligt. Men jag är inte den som kastar första stenen.

Plocka ut en låt från plattan som du känner är den absoluta och i så fall varför?
– 30K children. Det dör just 30 000 barn om dagen runt om i världen. Jag skriver hur vi alla känner till det men blundar för det. Jag klagar på människan och blottar min egen dubbelmoral.

besök hans hemsida för uppdatering www.nomy.nu

nomy-9

Leave a reply

No comments