New York

0

NEW YORK

 

newyork4 newyork1 gubbe
newyork3
newyork2

New York är en stad som jag vid min första kontakt bokstavligen älskade lika mycket som jag hatade den. Men det är mera som en drog. ”Man är beroende av den men man gillar inte bieffekten dvs tomt bankkonto”.  Med Iceland Air flög jag till The Big Apple av flera anledningar. Jag var trött på att sitta som fällkniv och lång restid som får kroppen att kännas som ett kolli. Under 10 tusen kronor kommer du näst intill nyrakad till New York dvs 9h resa i stället för det 1500kr billigare alternativen med sina 15h. Med iceland air är det ett byte på Island vilket är världens simplaste.4h senare landar man tryggt på JFK. Därifrån kan man välja mellan att ta en taxi, som aldrig ska kosta mer än 60 dollar inklusive dricks. Det finns sk Air shutle för18 dollar och då samåker man med andra och får en liten rundtur i stan samtidigt som chauffören släpper av passagerarna en efter en . Buss eller tåg är ytterligare alternativ, ganska jobbigt om man har mycket bagage. Hotell är dyrt i New York mellan 250- 350 dollar om du vill bo på Manhattan. Vill man spara lite dollars så kan man söka sig till ytterområdena. Förbindelserna är så bra in till New York att det faktiskt inte spelar någon större roll. Zoo Travell är en hyfsad bra saite att checka innan du bokar hotell här kan man boka allt från resor, flyg bussar osv till rätt pris.

Det största misstaget man gör i New York som newbee är att man tar sig till Times Square. För att inte göra dig besviken så skit i det. Det är inte kul, vackert eller ens imponerande. Bara jävla massa Asiater och stora reklamskyltar. Glöm Frihetsgudinnan den är liten. Jag föreslår east Village. Här finner du riktigt coola butiker. Legendariska sneakers kungen A.R.C  (158 Rivington Street)Här hittar du det där verkligt ovanliga dojorna som du inte kan hitta någon annanstans. Skate butiken Shut med sina egna brädor ligger på 158 Orchard Street. När du väl är här så kan du ta tuben till Brooklyn. Brooklyn är även det ett skönt område. Inte alls som du tror, det är inte svarta ungdomsgäng som äter upp dig. Snarare tvärt om, det är god stämning mycket konstnärer trevliga street butiker med allt möjligt skoj. Kliv in i Graffiti butiken Alpha Beta på 70 Green point ave. Där har de allt från sneakers till spray flaskor. Men även en stor konstutställningen på innegården som är värd ett besök.

KCDC är en hyfsat känd skate shop i Brooklyn. De har en vert ramp inne i butiken där man får köra. Butiken ligger på en bakgata och är i ärlighetens namn inte lätt att hitta. 90N 11th street finner du den. Personalen är diviga som få, vilket jag kräks över men till trots de har bra grejer där inne. En komplett skate kostar 140 dollar. Brooklyn har även en skate bowl. Som är helt sjukt sunkig. Tyvärr så vet jag inte gatan eftersom den ligger vid sidan om en bakgata och in i ett trång passage. Den ser ut som en av de ställena som din mamma varnade dig för. Men den är känd och du kan i stort kliva in i vilken butik som  helst kring Green piont ave och fråga efter den. Alla känner till den och det var så jag hittade den.

 

När du har tröttnat på denna sida av stan, dra gärna till Harlem. Här är det verklig kitch shopping a la blingbling blandat med mixtapes och bra soul plattor. 158 gatan är att föreslå. Det som är billigt i New York är främst kläder och skor. Elektronik skiljer inte så mycket men beror naturligtvis på vad du är ute efter.

När värmen lackar din panna besök den gamla badorten vid Coney Island. Här har du en lång sandstrand. Vad många inte vet är att det faktiskt förekommer surf i New York vilket var i fullgång när jag var där. Coney Island är ett bra spot om du vill se lite udda saker som ex en freak show.

Det bästa med New York är att det finns något för alla och alla smaker. Man kommer snabbt in i rutinerna och folk är hjälpsamma. Men var försiktig vem du frågar om hjälp. Det finns folk som utger sig att vilja hjälpa dig i synnerhet i trakterna kring Times Square och Buss terminalen . Dessa människor vill inte hjälpa dig utan råna dig eller jävlas med dig på andra sätt. När det gäller rån överlag så är det inte så ofta som detta utförs av vuxna utan av kids mellan 12-18 år ,ju yngre de är- ju mer vapen har de. Håller man sig med sunt förnuft så kommer du med all säkerhet finna din plats. Och kanske uppleva ett roof party vid någon av Manhattans höga hus. Fest finns det massor av. Som jag tidigare sa så är East Village the shit. Så långt ifrån strama slips människor i randiga skjortor man kan komma, här är det folk som lever för att ha kul.

Maten i New York är en fastfood buffé. Det blir mer än ofta att man köper sig en pizza slice, borrito eller en stor macka. Visst finns det andra alternativ och massor med bra restauranger men inget som jag la märke till eller ens botaniserade i eftersom merparten är sk fastfood och den absolut enklaste lösningen då man är i New York en kort tid. Inte helt otippat så är de bästa pizzorna i Little Italy. Vill du till trots vara riktigt turist för en dag så ta en av turist bussarna och åk ett varv. För att se stan från vattnet så går det gratis färjor från hamnen som tar dig runt. Vill man andas ut stadsluften så är Central park en fantastisk plats att vara på. Det är inte för inget som det kallas för New Yorks lungor. Men kontentan är att det bästa sättet att bli vis är att upptäcka så mina tips är bara ledtrådar till lite annorlunda New York.

foto/text Leon Grimaldi

 

Leave a reply

No comments