MTB

0

Rio de Janeiro, Brasilien

rj_moro_sa_4609
rj_awrd_bg_0063
rj_moro_sa_4672

– Delar av den internationella världseliten inom mountainbike ställdes på natten mot måndagen svensk tid inför helt nya utmaningar när de deltog i downhilltävlingen ”Red Bull Desafio no Morro”. Bansträckningen gick nämligen nedför ett av Rio de Janeiros slumområden, favelan Dona Marta, genom slingrande gränder, utför vindlande trappor och partier som dragits över kåkstadens takåsar. Filip Polc från Slovakien vann tävlingen efter att förhandsfavoriten och regerande världsmästaren Gee Atherton drabbats av punktering.

Downhillcyklister må ha viss vana vid hinder som trappor, murar och ramper. Att cykla i stadsmiljö är inte nytt. Men utmaningarna som väntade de meriterade deltagarna i ”Re Bull Desafio no Morro” gick längre än någonsin tidigare.

Den 760 meter långa banan med 170 fallhöjdsmeter innehöll 13 specialhinder och ett flertal hopp, likt ett normalt downhillrace. Skillnaden var att tävlingen hade förlagts till en av de världskända kåkstäderna i Rio de Janeiro, vid foten av den världsberömda Jesusstatyn.
Åkarna tog sig i farter uppemot 50 km/tim genom gränder som på sina ställen inte var bredare än 80 centimeter, tätt förbi barer, affärer och dörröppningar till innevånarnas hem.

– Det är lite som i rally där förarna lyckas klämma igenom bilen mellan åskådare och skog i sista sekund, sade Slovaken Filip Polc. Dessutom, som om banan i sig inte var tillräckligt utmanande, tvingades deltagarna hantera husdjur som flygfän och hundar som flög och sprang ut i banan på vägen ner.”

Vinsten i det tio man starka finalheatet gick till Filip Polc, med brassen Markoli ”Marco” Berchtold och engelsmannen Dan Atherton på andra respektive tredje plats. Regerande världsmästaren Gee Athertons hopp om seger grusades av en olycklig punktering och britten blev sist i mål bland de startande i finalen.

Favelans innevånare fick en välkommen chans att tjäna lite på tävlingen. Mer än 100 personer i området anställdes för att hjälpa till med banbygget, tävlingsarrangemanget och demonteringsarbetet efteråt.

Resultat
1. Filip Polc (SVK), 1:39:91
2. Markoli Berchtold (BRA), 1:41:57
3. Dan Atherton (GBR), 1:42:29
4. Steve Smith (CAN), 1:45:16
5. Wallace Miranda (BRA), 1:46:12

 

Bilder/Källa Red Bull

Leave a reply

No comments