MTB

MTB i Wagrain-Kleinarl

Det svider i benen uppför den branta brandstigen. Det är inte tal om slingrande väg, utan en “Jacobs-stege” mot toppen. Det var inte meningen att det skulle bli så här,  men där var vi. Missade direktiv blev till genvägar som visade sig vara senväg. Det gjorde inget; solen sken och panoramat märkvärdigt.

 

Jag var alltså i Wagrain-Kleinarl för att testa cyklingen i området. Mina förväntningar kring grym endurocykling visade sig bli till grusig Cross Country. Anledningen till detta är att bönderna som äger marken och berget kan inte komma överens om de ska tillåta fri cykling på berget eller bara vandring. Vandring är helt ok men cykla i samma led är förbjudet.

Trotts allt så är Cross Countryn mycket bra. Det är branta klättringar och långa distanser uppför och utför. Dock väldigt lite skogsstig som i Sverige utan du cyklar längs grusade brandvägar som slingrar igenom naturen.

Wagrain-Kleinarl har tydligt markerade cykelleder och detaljerade cykelkartor med rutter. Den röda rutten är ca tre mil och går runt hela området Wagrain-Klainarl. Färgen på leden har inget med svårigheten att göra, utan det är bara en markeringsfärg. Det är absolut inte teknisk cykling utan fysisk krävande. De allra flesta jag mötte kör stråket på el-cyklar, men är du liksom jag konsekvent cyklist så kommer 1000meter klättring kännas i påkarna, tillika gott samvete över prestationen.
Visst är det en vacker cykelupplevelse, stråket går via alpsjöar, bäckar med drickbart vatten och utsiktspunkter som bjuder på färgstarkt panorama. Men söker du större enduro-utmaningar är detta inget för dig.
För enduro-äventyr rekommenderar jag en guide, som visar dig var du får cykla, du kan få grova böter om du cyklar på fel plats.
Du hittar lederna här https://www.wagrain-kleinarl.at/de/wagrain-kleinarl/interaktive-karte
Kartan är dock något dåligt uppdaterad maila turistinformationen för aktuella uppgifter.

 

Målet för turen
Njuta är viktigt även om cyklingen är det primära så är mysiga pauser alltid ett trevligt inslag.
Cykla till topp-stugan Weisshofalm.
Du kan antingen cykla dit från Kleinarl via en liten väg som startar i Brandstadt. Det är en bitande klättring utan paus, det är rakt upp för berget utan några som helst platta partier. Den grusade vägen känns som tortyr, men klart värt besväret när du väl når toppen.

Vill du göra det lite enklare kan du cykla upp till Flying Mozarts mitt och därifrån följa leden längs med berget istället för uppför.

Weisshofalm
är som finast i solnedgång. Du kan sova över där och från terrassen njuta av frukost, samtidigt som solen tittar fram mellan topparna.
Pris ex; tre rätters hemlagad traditionell mat 420kr/2pers ink dryck.
Övernattning 200kr plus frukost 100kr. Kontakta turistrådet för mer info.

Jägersee
Är en riktigt fin alpsjö. Den bör inte missas utan upplevas. Från Wagrain är det ca 1,5 mil cykling bara 300 meters klättring totalt. Enkel cykling som går längs med floden ”Kleinarlbach” bitvis även längs bilvägen. I övrigt ordentlig cykelväg mellan åkrar, hästar och hus. Vid sjön finns det plats för en god latte, öl eller kanske en lunch.
Mer info här: http://www.jaegersee.at/de/gasthof-ausflugsziel-urlaub.html

Kurzeggalm
Ligger drygt en timmes cykelväg uppför berget invid Jägersee. Här har du utsökt utsikt över området. Det är fullkomligt och vackert, även här kan njuta av en kaffe eller lunch i restaurangen. När du ska hem cyklar du utför den helt nybyggda cross country-trailen som går utför och igenom skogspartier. Fint och lättcyklat trail.
Mer info här: http://www.kurzeggalm.at/

Wagrain Bike Park
Bike parken i Wagrain utgör 10 nedfarter med total längd 90km med 900meter fallhöjd. Parken har även natur-trails för den som inte vill ha allt upplagt. Huvudleden är röd och omges av ytterligare blå och svarta trails. Skillnaden är markant. Den röda har mycket kurvor och transfers en wallride och tabletops. Den svarta är brant utför med stök, drops och gaps. Dock kan jag tycka att bitar av banan är slarvigt gjorda och bör ses över men överlag rätt trevlig DH-Park. Rolig fakta är att den som först designade banan är ”Tom” samma person som även gjort Järvsö. Du hittar mer info här
http://www.bikewagrain.com/de/

Cykelskolan
Är viktig för dig som aldrig cyklat downhill tidigare. Den är mycket populär, när jag var där var den i stort sett full med 20 deltagare. Läraren går igenom allt från cykelteknik, uppvärmning lift-transport och grunderna i DH-Cykling. I kursen ingår även cykel. Under 2h cyklar ni i parkens lättare delar där du lär dig allt du behöver veta för att ta dig ned ensam.

Boende
Under sommaren är det ganska enkelt att hitta prisvärt boende. Jag bodde på Aktiv & Family Hotel Alpin för 700kr/natten då ingår även entré till vattenlandet som ligger intill. Dessutom bara ett stenkast från cykelparken. Perfekt för dig som har en aktiv familj. För oss andra bor det mycket barn på hotellet, klarar du av barnskrik till frukost, lunch och middag så är detta ett bra alternativ. Med närhet till all cykling. Dessutom har hotellet mycket bra cykelförvaring och ägaren är cykelguide vilket kan vara till stor hjälp om du vill ha tips, vägbeskrivning eller guidad tur. Hotellet ger dig exakt det du betalar för, söker du större guldkant får du lägga till några hundringar och välja ett hotell centralt i Wagrain. Du hittar mer info här http://www.hotelalpina.at/

Restaurangtips
Wagrain är väldigt traditionellt. Gastronimiskatiden har rört sig lite långsammare än många andra ställen jag varit på. Det är även det som gör Wagrain-Kleinarl så charmigt. Maten är därför strikt traditionell, men det har börjat blomma upp lite nya tag.
Många restauranger öppnar inte fören kl 17, vilket gör det svårt att hitta lunchrestauranger. Alm Monte har lunch och var enklast eftersom jag bodde ett stenkast därifrån. I Wagrain var det omöjligt att få riktig lunch om man inte köpte en smörgås vid ett café. Listan som följer är rangordnad efter upplevelse.

1) Alm Monte. Ligger vid Flying Mozart liftstation. Det är ovanligt att restauranger invid en lift är bra oftast bara vara en fälla. Men Alm Monte har en bred meny, från Thai till Kalvfilé, Pizza till Gulasch. Det kan låta enkelt och trist men briljerar i sammanhanget och restaurangen är både mysig med bra service. Mer info här http://www.almmonte.com/

2) Amici utsökta pizzor. Perfekt gräddade med färska produkter. Sällan känns en pizza vital, men det gör den här. 10eur och du får lyxpizza. Boka helst bord, restaurangen är liten och det är svårt att få plats. De har även andra rätter på menyn. Mer info här https://www.facebook.com/AmiciWagrain/?rf=391500697691112

3) Bauernstüberl traditionell tyrol restaurang med liveband varje tisdag. Menyn är gedigen tyrolmat. Knödel och dumplings står högt i kurs. Skogshuggarmat i sin sanna bemärkelse. God öl och alpmusik, det kan inte bli mer Tyrol än så här. Mer info här www.bauernstueberl.at/neu/

4) Marias Sonnenquartier är döpt efter ägarinnan som driver restaurangen helt själv. Hon odlar även allt själv och lagar all mat. Trevlig och pratglad kvinna.
Det är lite svårt att hitta restaurangen och är tämligen anonym. Traditionellt alphus på en höjd smälter restaurangen väl in bland de grannhusen. Även här får du klassisk alpmeny, den saftiga Schnitzeln står högt i kurs. Anledningen till att restaurangen hamnar sist är att den ligger för långt bort för att vara tillgängligt. Restaurangmiljön är inte så trevlig med belysning stark som en fotbollsarena. Maten smakar däremot riktigt bra och är gjord med kärlek. Har du bil ta dig hit, det är värt besväret. Mer info här
http://www.sonnenquartier-wagrain.at/schlafen/indexdew.php

Sammanfattning
Du tar dig enklast till Wagrain- Kleinarl från Salzburg flygplats. Därifrån kan du antingen ta Taxi ca 900kr eller tåg till St:Johann sedan buss ca 20 minuter till Wagrain. Det kan låta krångligt men det är okomplicerat.

Wagrain-Kleinarl är i huvudsak familjeresort men lämpar sig väl för cykling både Cross Country och Downhill dock inte Enduro om man vill hålla sig väl med lokalinvånarna.
Wagrain är ett prisvärt alternativ för dig som gillar ”lagom”, härlig alpmiljö och traditionellt.
Är du ute efter Die-Hard-cykling finns det bättre platser. Men söker du en aktiv semester med eller utan familj finns breda möjligheter och gör Wagrain självklart.
Värt att tänka på att betalkort tar man på ytterst få ställen, se alltid till att kontanter. Vädret bör du ha koll på, detta är alperna och det ändras snabbt, regn är vanligt förekommande. Kalla morgnar och stekheta eftermiddagar är praxis.

Foto/Text Leon Grimaldi

Leave a reply