Les Menuries är skidor och sol

Att äta frukost på 2800m kl 0700 och sedan kasta sig ut i orörd pist är magi! En magi som du kan uppleva i Les Menuries. Den upplevelsen är bara en av många som Les Menuries har på sin aktivitetsmeny utöver piståkning.

Vad är Les Menuries
Les Menuries ligger mittemellan Turin och Lyon ca 20 mil från de båda. Är del av Les 3 Vallées i praktiken betyder det att liftkortet ger oändlig åkning. Les Menuries är en by skapad endast för skidåkning inte tvärtom. Här har man byggt allt från grunden dedikerat för alpint. De har en omskriven arkitektur av betong. Under åren har timmerhus blommat upp likt maskrosor ur asfalt och lättat upp den ganska märkliga arkitekturen och givit en fräschör till byn. Naturen och bergen som omsluter byn är tydligt gnistrande vintergata, låt dig inte förvirras av betongens skugga.

En skidfabrik
Förutom den säregna arkitekturen och avsaknad av riktigt bykärna, är detta ett perfekt ordnat skidparadis, fransmännen kallar det – en skidfabrik. Som ett mindre syskon till Val Thorens bjuder Les Menuries in till 160km välpreppade pister, främst blå och röd. Kanske så långt ifrån extremt man kan komma men helt klart för den som gillar sol och skidmys.
De flesta pisterna ligger i solsida, gamla lador tätt intill nedfarterna blir naturliga rastplatser för en kaffe och spana över härligt alppanorama.
Det råder absolut ingen brist på restaurangutbud i backen, maten är som vanligt i franska alperna – utsökt.

Offpist
La Masse, 2804 meter. Toppen sticker upp som en tron i området och ger maffigt 360 panorama. La Masse är välkänt för grym friåkning och är i tvär kontrast till områdets blå/röda pister i övrigt. Det är här du hittar ditt adrenalin. Ett av Frankrikes pudersäkraste offpist och garanterat sol.


Alternativ

Det är brett utbud av alternativa aktiviteter och kan varmt rekommendera el-scooterspåret (mtb utan pedaler) eller längdspåret. Det löper igenom ett totalt vinterlandskap med bäckar forsar och snötyngda granar. I bakgrunden klär alpernas panorama in miljön i total HD. Jag är mtb-cyklist och kan garantera dig dig att de heldämpade scootrarna var en av höjdpunkterna under min vistelse i Les Menuires.

Tillsist
Les Menuries är en familjeresort eller för skidglidaren som gillar god mat, vackra vyer och sol. Vill du ha adrenalin så finns möjligheten dock inte lika utpräglat som i ex Tignes eller Val Torrance, de har inte heller samma totala aktivitetsmångfald som Les Menuries.
Liftkortet ger dig access till Frankrikes största liftsystem, urvalet av pister är massivt, dessutom både sol och snösäker resort. Vill du vara säker på att få bra åkning och strålande sol är Les Menuries ett av de bästa alternativen i franska alperna. Har du barn kommer du tveklöst gilla Les Menuries.

Mer info här // Les Menuires Ski Resort

Text Leon Grimaldi

Leave a reply