JBL Free X Vs Beats By Dre Powerbeats 3

Musik är ett måste under träning, men det är svårt att hitta hörlurar som är bekväma och funktionella för alla former av träning. Det finns egentligen bara två generella lösningar, antingen inear eller klassiska med bygel. Smaken är så klart delad i två läger antingen gillar man de klassiska hörlurarna med bygel eller inears-varianter. Jag tillhör de sistnämnda. Främst för att rörligheten inte begränsas av stora lurar runt huvudet, utan därför föredrar små proppar att stoppa i örat. Självklart har större lurar bättre ljudbild men det offrar jag gärna för att få maximal komfort.

Motståndarna menar att det är svårt att få propparna att sitta kvar. Ja och nej, hittar du rätt modell sitter de riktigt bra.
Jag har testat JBL Free X mot Beats By Dre Powerbeats 3, båda inears som är mycket kompetenta för träning i alla former. De båda är i en prisklass över 1000kr. Inte billiga, men bra ljud kostar tyvärr en slant.

JBL Free X är som namnet antyder ”fria”. Helt utan kablar och är totalt trådlösa. Propparna ligger i en led-prydd, rustik ufoliknande enhet som även fungerar som laddare. Fullt laddad enhet ger dig 20h batteritid och varje laddning av lurarna ger 4h lyssningstid. Propparna fungerar även bra som headset med samtliga smartphones.

JBL Free X saknar helt byglar och löst infästningen med en liten vinge på varje propp som trycks fast i öronsnäckan. Lösningen är ok men kan vara lite pillig att få dit ordentligt och man får justera den allt eftersom öronen blir varma under träning. Propparna är komfortabla och sitter bra oavsett om du springer 20km eller kör ett studsigt gympas.
.
Free X är en i sammanhanget liten öronpropp, kanske den minsta jag har sett som inear för träning. Det har naturligtvis fått effekten av att ljudet inte är perfekt. Basen är nästan helt borta och man får EQa rejält för att få till någon bas alls. Lite trist då det i övrigt är en bra inear-lur men som missat det mest basala – en balanserad ljudbild.
Öronproppen släpper in miljöljud så du hör bilar etc om du springer i trafiken. De sluter alltså inte helt ute omgivningen trots att de trycks in i örongången. Bra ur säkerhetssynpunkt trist om man vill sluta ute gymljud helt.

JBL Free X är en smidig Inear som passar för de flesta sporter och aktiviteter. De känns gedigna och inger kvalité i utförandet. Dock anser jag att ljudbilden borde förbättras avsevärt. Lyssnar du på basbetonad musik ex EDM, trance eller dub step så låter det inte alls bra. Det blir en gröt av oljud helt utan krispig nyans. Men det är självklart en övervägning du får göra komfort kontra ljudbild och behov.

Beats By Dre Powerbeats 3

Beats by Dre Powerbeats 3 är tredje generationen av Powerbeats och den har självklart uppdaterats igenom åren med bättre batteritid och bluetooth version. I övrigt så har propparna designmässigt haft samma utförande från start.
Anledningen till att man väljer blåtand som träningslurar är komforten av att slippa störande kablar och kunna placera hörlurarna smidigt i örat. Beats By Dre har en helt annan lösning än JBL Free X för att ge god komfort. Istället för att arbeta med en vinge att fästa i örat så har Betas By Dre en bygel du sätter runt örat. Den här lösningen talar alltså emot dem som menar att inear bara åker ur. Nej, Beats By Dre gör inte det, de sitter helt perfekt runt örat. Även om JBL Free X är komfortabla kan de aldrig mäta sig med Beats By Dre´s lösning som är 100% tspp-säker.

Inledningsvis skrev jag att blåtand väljer man främst för komforten och slippa störande kablar. Beats By Dre Powerbeats 3 är inte ett helt trådlöst system utan har en kabel mellan lurarna. Helt i motsats till fundamentet trådlös frihet. Därför är jag kluven till lösningen, dels för att kabeln är riktigt obekväm när man svettas. Den klibbar fast i huden och helt plötsligt kan man inte röra huvudet för kabeln stramar i nacken. Samtidigt är kabeln funktionell, du kan enkelt ploppa ur propparna och låta dem hänga runt halsen. Man slarvar annars lätt bort lösa pluggar som ex JBL pluggarna, kabeln förhindrar det.

På kabeln sitter klumpiga kontrollknappar för play/svara volym etc. Något som JBL valt bort helt, där man svarar igenom ett tryck på proppen.
Beats By Dre´s kontrollknappar är konstaterat dåliga. Man får febrilt trycka på knappen flera gånger innan det händer något. Alltså mycket sämre funktion än JBL som ger direkt respons.

Trots allt; Beats By Dre Powerbeats 3 har igenom kabeln fördelen att leverera ett bättre ljud. Det ger Beats By Dre förmodligen marknadens bästa blåtands-ljud. De bjuder på riktigt bra bas, och bred täckning igenom alla register, till och med bättre än många trådlurar vilket är fantastiskt.
Det är en radikal skillnad i ljudkvalitén mellan JBL Free X och Beats By Dre så även storleken mellan de två. Beats By Dre är mycket större pluggar och det vore märkligt om de inte hade signifikant bättre ljud.

Efter att följt Beats By Dre igenom åren har jag märkt skillnad mellan hur lurarna levereras. Beats By Dre har gått från glassiga fodral till riktigt billiga gummifodral. Paketeringen som jag anser är viktig ger Beats By Dre numera ett billigt intryck på en hyfsat dyr Inear. Jämfört med JBL Free X som kom i riktigt snygg paketering. Vidare kunde jag utan problem använda generation 1-2 ute i -15 grader, medan senaste versionen knappt klarar -1. Det är ett problem, eftersom jag är vinterlöpare och Beats By Dre fixar inte svenskt januariklimat, det gör JBL med enkelhet.
Ett annat irritationsmoment är av/på knappen som sitter på vänstra pluggen. Det är svårt att slå och av lurarna då knappen är krånglig att trycka.

För att vara helt konkret är min tydliga uppfattning att Beats By Dre trots sitt grymma ljud genomgått en kvalitetsförsämring som är näst intill pinsam. Tid är menat att gå framåt och utvecklas till något bättre, inte i detta fall, här har man valt att gå fyra steg bakåt. Kompetensen finns där men utförandet är tyvärr dåligt med tanke på att de höjt priset på en försämrad produkt, det är inte relevant mot konsumenten.

Sammantaget

Båda enheterna är kompetenta trots sina brister men det finns skillnader att ta hänsyn till.
Solklart är att Beats By Dre har det bästa ljudet. Men även de klumpigaste lurarna med irriterande kabel mellan pluggarna.
JBL är mycket mer komfortabel och betydligt smidigare att använda.
Det handlar i slutet om vad du väljer mellan; komfort eller ljudupplevelse, tyvärr är det svårt att få både och mellan de här modellerna.
JBL Free X gör skäl till namnet Free medan Beats By Dre vet hur beats ska låta. Bygel runt örat mot JBL´s plugg gör också skillnad. Har du inget problem med att få inears att sitta kvar då skulle jag överväga JBL Free X. Komfort är viktigt när man ex springer långt då vill man ha en lätt och smidig plugg. Prioriterar du god ljudkvalité ska du kolla in Beats By Dre.

Priset för de båda är i stort sätt samma.
Beats By Dre Powerbeats 3 ca 1900kr
JBL Free X är lite billigare ca 1200kr.

 

Text/Foto Leon Grimaldi

Leave a reply