In flames

0

In Flames

In Flames är som säkert många vet ett GBG band med ett jäkla ös. Kanske ett av Sveriges just nu mest framgångsrika band. De grundades 1990 och med första plattan som banade väg för vad de är idag. Deras sound på nya plattan ” A Sense of Purpose” känns gediget.

band_pic2_231 Det blir aldrigt monotont mangel eller trist. Med detta album så kammade de hem en Grammis för bästa rockband. Knappast förvånade då det måste vara seklets bästa Svenska rock akt. Visst har vi många bra rock gurus men trots, In Flames nya platta känns genom arbetad och lekfull och med det ett steg vassare än andra i samma genre. Bandet bildades 1990 mest på kul ingen hade för avsikt att bli vad de är i dag. Igenom åren har bandet ändrat sin uppsättning, de nuvarande har hängt i hop i 10år så man kan nog säga att de är sammansvetsande och utgör för de allra flesta grund modulen för In flames. Gitarristen Jesper Strömblad är faktiskt den enda som varit med från start och det är även han jag möter på en telefonintervju.

Vem kläckte idén In Flames?

-In Flames började bara som ett gäng grabbar som gillade musik. Vi brukade träffas och bara lira musik. Efter ett tag fick vi för oss att spela in en demo men absolut inga idéer om att bli ett seriöst band. Demon gav oss debuten ”Lunar Strain”.

Namnet In Flames?

-Det vvar ett namn så vår första gittaris klämde fram. Vi hade inget, och tyckte att hans namn var bra. Så det har hängt med sedan start. Kanske trist story men mer dramatiskt än så var det inte.

Jag känner att ni försvann ett tag sedan poppade ni upp och bokstavligen slammade erat material i ansiktet på oss som lyssnade på er i början. Vart höll ni hus?
– Jadu vi var där hela tiden. Frågan är vart du var någonstans?. Men visst vi hade jätte fokus på USA under ett tag och sverige var inte prio nummer ett, men fortfarande  vi levererade.

Hur går det till när In Flames skriver sina låtar?
–    Det har aldrig varit några större problem. Det känns som jag bubblar av material hela tiden. Men jag brukar ringa Björn och säga – nu är det dags. Vi skriver ofta ihop och har stort utbyte av varandra. Bara en gång har det hänt att vi kommit ut utan materialet. Då drack vi öl i stället och tog nya tag dagen därpå.

Så Björn är viktig för dig

–    Jag är jätte glad att vi funkar så bra ihop. Vi kompletterar varandra super bra. Har jag kört fast med en låt men som är klar till 80% så löser han det och vise versa. Fantastiskt bra.

Nya albumet känns så äkta liksom. Inget konstlat utan i mellan åt till och med vackert?

–    Ja det var kanske vårat mål så här i efterhand att försöka få ett äkta sound. Vi har arbetat ganska hårt med att få ett bra sound på den här plattan och jag kan nog tycka att det är det bästa vi har gjort

Det känns väldigt Amerikanskt typ slipknot fusion a la något..

–    Det beror ju på vilken Slipknot man menar. Men jag kan hålla med till viss del. Men att vi hade en amerikansk producent Roberto Laghi och mix killen Toby Wright har ingen betydelse det kunde varit vilken som. Men nu valde vi att lämna i väg det och fick detta tillbaka. Vi blev sjukt nöjda.

Hade Ni någon självklar linje när Ni började skriva på ”A Sense of Purpose”
–    Nää, det blir aldrig så. Vi bara kör så blir det vad det blir. Kanske är ett super trist svar men så är det.

Hur viktiga är fansen för er?
-Utan fans inget In Flames. Vi har till och med gjort en egen fans sida för dem där vi lottar ut backstage biljetter när vi spelar. Det är det minsta vi kan göra för dem och det är absolut jätte kul för oss att kunna göra det.

Ni turnérar ju som fan hur funkar det håller ni sams
-Ja det är klart vi gör. Vi träffas nästan bara under spelningar när vi är lediga är det svårare eftersom alla har familjer att ta hand om. Förutom jag som är singel. Men visst försöker vi träffas även då. Men det är nog därför vi kan stå ut med varandra.

Nu väntar u sydamerika på Er. Är ni kända där eller spelar ni typ under en större produktion?

–    Ja det ska bli najs att komma dit. Har ört att de är helt galet där nere. Vi är inte del av en produktion utan vi är huvudakt sedan om de är några lokala förmågor före oss vet jag inte men det är vi som är akten om man säger så

En Grammis 2008 för bästa rockband
-Jag trodde aldrig vi skulle få det. Men jag är glad för det. Samtidigt som jag tycker att vi förtjänat det mer än någonsin. Vi har haft slutsålt till alla våra spelningar. Spelade skjortan av grönan och fyllde Liseberg Annexet. Vi har ju haft ett fruktansvärt tryck när vi kört live. Jag kan i ärlighetens namn inte se något annat svenskt band som gjort det i år.

Kaxigt
-Haha men det är fakta

Så hur ser en dag ut i In Flames liv
–    Är vi hemma och inte på turné så är de flesta hemma med sina familjer och jag spelar WOW.

Menar du World Of Warcraft?
-Japp, lite små nördig men jag spelar 8-10h om dagen

Shit!!!?
–    Ja men det är fantastiskt kul spel. Det är nog en av mina största intressen efter musiken måste jag säga.

Så vad står högst upp på raider?

–    Kall öl och Wi –fi

Haha för att du skall kunna gejma?

–    Ja det är klart. Vi vill ha kall öl dusch och handdukar och ett Wi-fi. Sedan kan leva utan annat konstigt som ex egna dvärgar som ger oss jordnötter och sådant tjafs.

 

 

Nya plattan klicka för video

band_cover_231

 

Leave a reply

No comments