HP Omen X

Omen X är ingen liten pjäs utan en rejäl klump med en matchvikt runt 30kg. Men det har sin förklaring; Den kubformade burken är direkt solid med tjocka väggar av metall för att göra en så tyst och väl kyld dator som möjlig. Den är så gott som ljudlös jämfört med sina kamrater i samma klass.
Omen placeras på högkant på sina stabila ben. Man kan tro att den ska välta över men det finns ingen risk till oro, den är stabil och står stadigt. Faktum är att designen är briljant, man kommer med lätthet åt alla portar utan att gräva sig igenom kabelspagetti för att ta sig till baksidan av burken. Här hittar du dina portar på högkant, snyggt integrerade. Men på bekostnad av plats, kuben tar upp en rätt stor bit av skrivbordet och jag hade svårt att få plats med min 35” skärm på samma yta. Men med 28” ska det inte vara några problem med utrymmet på ett vanligt skrivbord.

 

 

Att Omen X är en speldator av rang råder det ingen tvekan om. Det börjar med den minimalistiska designen, kuben betäcks av ett led-belyst X som skär över fronten, designen är dator-porr (inte porrsurf porr) minst sagt tilltalande för datanördar med stil. Vissa menar att designen har för lite bling för att vara en spelmaskin. Är man ute efter en julgran så är Omen X för sparsmakad. För oss andra som gillar ”Clean Design” så är den briljant och gifter sig snyggt med ex Cherry X bordet från Hyper X.

Prestanda
Självklart finns Omen i flera klasser med olika komponenter men i  samma snygga utförande. Priset startar vid ca 19000kr och upp till 27000kr (även högre om du moddar utöver standard) båda modellerna har Geforce GTx 1080 8gb dedikerat GDDR5X. Priset får många att skruva på sig, – Ja, den är inte billig. Men vem sa att kvalité är billigt, jag vill mena att den är prisvärd, då burken är så välbyggd att jag gärna betalar en slant extra bara för det. Helt plötsligt kom priset att handla om att HP Omen är prisvärt alternativ sett till prestanda och kvalité.

Omen X HP 900-000no 27 000kr
• Intel® Core™ i7-6700K (4 GHz, 8 MB cache, 4 kärnor)
• NVIDIA® GeForce® GTX 1080 (8 GB dedikerat GDDR5X)
• 32 GB DDR4-2133 SDRAM (4 x 8 GB)
• 256 GB SSD storage + 2 TB 7200 rpm SATA
• Flytande kylningslösning för processor

Omen X HP 900-003 19000kr
• Intel® Core™ i5-6600K (3,5 GHz, 6 MB cache, 4 kärnor)
• NVIDIA® GeForce® GTX 1070 (8 GB dedikerat GDDR5)
• 16 GB DDR4-2133 SDRAM (2 x 8 GB)
• 256 GB PCIe® NVMe™ M.2 SSD + 2 TB 7200 rpm SATA
• Flytande kylningslösning för processor

 

Testet
Vår dator hade 4ghz Intel Core i7-6700k processor med 8Gb Nvidia Geforce GTX 1080 vilket gav Omen högt medelvärde. 3,931 med PCMark 8 Work Conventional är över medelvärdet. När det kom till multimedia-tester så faller Omen medelmåttigt in i ledet med andra datorer i samma klass. Men fortfarande är Omen snabbare än standard desktops, mycket tack vare de spelanpassade komponenterna.
3D Spel
Det är helt klart en stabil prestationsuppvisning från Omen utifrån förutsättningarna. Dubbla kort som det är i de dyrare modellerna klarar självklart 3D bättre. Men Omen är mer än väl godkänd för highend spelande. Fire Strike Extreme och 3DMark Cloud Gates gav Omen oss ett resultat på 32,071 och 9,469 helt klart respektingivande. Det gör även att Omen X duger bra till ex videoredigering och annan media hantering i 4k.

Omen X test

Enkelt
Med fyra hårddisk-slottar på datorns utsida kan du enkelt stoppa in extra HD´s utan att skruva upp hela datorn. Bara pilla bort locket och slänga in din disk. HP har historiskt sett varit rätt duktiga på just den här enkelheten och även tagit med det in i Omen X-designen.
Med ett enkelt knapptryck på sidan”eject” poppar panelen av och du har tillgång till allt godis på insidan. Chassit supportar micro-ATX bord vilket gör att chassit är kompatibelt både uppåt och nedåt (varför man nu skulle vilja göra det).
Den stora lådan tillåter 8 st USB 3.0 portar. Två USB-C portar. SD-läsare, hörlur samt mic ingång en rad andra I/0 portar inkluderat.

Insidan
Vätskekylt är självklart alternativ. Datorn håller låg temperatur även vid högt arbete. Detta tack vare den kubiska formen och möjligheten till att separera nätaggregatet och grafikkort till var sin egen isolerad plats. Att hålla isär värmekällorna i skilda och isolerade avdelningar gör att kylningen blir mycket enklare och effektivare.
Det är snyggt dragna slangar och kablar, du ser knappt en kabel fast du har dem rakt framför näsan. Briljant! Gillar du inte kubdesignen så kommer du förstå att designen även har en funktion utöver den kosmetiska. Med det sagt kommer du gilla designen vare sig du vill eller inte.

Med Facit i Hand
HP Omen X är inte den billigaste datorn där ute. Du betalar mycket för designen (som har en poäng), du kan bygga en dator själv med bättre komponenter till billigare pris. Men fortfarande så kommer du aldrig komma i närheten av den solida kvalité som Omen levererar. Omen är dessutom lättare att uppdatera än vad jag först trodde. Bara trycka eject och sedan byta det du ska. I sin klass är det bara Acer Predator  som är i närheten men håller inte alls lika hög helhetsstandard som Hp Omen X.

Text/Bild Leon Grimaldi

Leave a reply