Halestorm

0

halestorm.leongrimaldi.seKort historia: Bandet bildades 1988 i Pennsylvania av syskonparet Arejay Hale och Lzzy (det stavas så, inte Lizzy). De gick i mellanstadiet och bandet blev lite av en familjeverksamhet med pappa på bas. Tillsammans släppte de en Ep och sparkade pappa som basist och tog in Josh Smith på bas och Joe Hottinger på gitarr. Detta var den korta historian om hur bandet startade.  Nu över till nutid.

Bakom stadion står en svart buss med lika svarta rutor. Det blåser is-vindar, och är fruktansvärt kallt näst intill för jävligt. Vägen fram till bussen är som ett gatlopp med vinden som piskar mig ansiktet blandat med hårda snökorn, en lagom blästring för att vakna till. Dörren till bussen öppnas och mamma Halestorm hälsar mig välkommen in i värmen.

Arejay (sångerskan) är nästan lika snabb som mamma Halestorm att visa mig in. Här är råder det verklig familjärkänsla. Längst in bussen sitter hela bandet och väntar. Alla reser sig upp och  granskar mig snabbt och Lzzy räcker fram handen. Bandet sätter sig ned i det mysiga hörnet, och jag slänger ut en hel koppkaffe mellan benen på Josh. Ouchhh!!! Var det han fick ur sig när den heta vätskan trängde i mellan hans ben.  Alla garvar och isen var bruten. Därför var intervjun ganska enkel match när vi väl torkat bord och kommit tillrätta.

Pennsylvania är ganska religöst och på landsbygden hittar man amishfolket. Ett rockband i den miljön känns inte så naturligt.
–  I den amish religiösa värld är inte rock naturligt alls. Har du hört amish musik. Det är mest dragspel och fiol inte alls något vi direkt dyrkar. Skrattar Josh.
–  Vi bor i en stad utanför Pennsylvania där en taverna byggdes först, sedan byggdes staden runt den. Här frodas rocken, och den har fostrat oss igenom våra föräldrar som älskar klassisk hårdrock. Fyller Arejay i.

Musiken som de spelar kan man säga är en fusion mellan sent 80-tal till tidigt 90-tal. Starka refränger med synth stick. Catchigt är ett annat ord för det. Singeldebuten ”I get off” gjorde stor succé i USA.
– Tack vad snäll du är, vi gillar din beskrivning för det är dit vi vill komma. Just den perioden hände det mycket med rocken i modern tid den både dog och återuppstod på samma gång.  Säger Lzzy och hela bandet nickar med glatt.

Men det kan knappast vara en tillfällighet att det blev så, hur kommer det sig?
– Jag och Lzzy har fostrats och matats med klassiskrock allt från Doors, Hendrix,  Zeppelin till Kiss och Ac/Dc. Medens Josh och Joe var grunge kids. Säger  Arejay
–  Jag fattade aldrig det där med grunge, jag gillade aldrig Nirvana och tyckte Corbain´s sång lät skit. Men Josh och Joe lärde mig att gilla det och jag tror att det var mycket där fusionen blev till vårt sound. Avbröt Lzzy

Revolver Magazine valde Arejay till årets rockchick, vill du vara som Lita Ford?
– Haha, gamla Lita. Alltså jag är inte tjejen som springer omkring i kortkort, Jag bara är mig själv och jag tycker det är smickrande att bli nominerad.

Men du tycker inte att rocken är lite väl sexistisk mot brudar i branschen och tappar focus på det du gör nämligen sjunger?
–    Jo ibland, men jag utger mig inte för att vara bimbo utan jag satsar på kvalitet. Stora pattar är inte alltid tillräckligt. Inte ens i rockvärlden. Där i mot kan jag ibland känna mig underskattad i min kapacitet som sångerska för de som aldrig hört mig.  De brukar ta 3 låtar för dem så inser de att jag faktiskt kan rocka loss för att vara tjej.

250 spelningar på ett år låter mycket, hur överlever man varandra?
– Vi hatar varandra!! Följt av ett stort skratt; vi har faktiskt inga större problem med det. Egentligen har vi inget hemma som väntar på oss och familjen har vi med oss.  För oss är detta vårt hem och allt faller naturligt. Vi är lite som nomader

Jag läste i din twitter Arijay att du spelar in nya demos, är en andra platta i startgroparna.
– Vi spelar in demos hela tiden och vi ska göra en andra platta. Inget datum är satt men den kommer att komma.

Nytt kaffe serveras denna gång med servetter ”in case off” tar en klunk och de förklarar

 – Vår tunna med whiskey är slut hoppas det går bra med kaffe..hahahaha  skämtar Josh

Det knackar på bussen och någon livrädd bloggsnubbe på 19 bast ska intervjua dem. Fan vi som hade så trevligt. Kolla in plattan den är festlig ”Halestorm”

 

text/bild Leon Grimaldi

Leave a reply

No comments