DJI Mini 3

DJI Mini 3 har funnits ute ett tag men det byter inte att den är inaktuell. Den är högst aktuell och framförallt en modell som gör skillnad i DJI drönarkollektion

Det är svårt att hålla räkningen på alla DJI drönare som sprutar ut från den kinesiska tillverkaren. Deras affärsmodell är; en drönare för var mans behov. Det som en gång började som byggsatser har slutat med kompletta drönare för att bekämpa skogsbränder, finna bortsprungna människor till att ta selfies vid någon poolkant. DJI´s produkter har blivit självklara verktyg för både polis, yrkesfolk och framför allt proffsfilmare. Mitt fokus är framförallt drönare som inte tar stor plats och levererar bra kvalitet utan kompromisser.

När jag väljer drönare är storleken allt, den måste vara okomplicerad att använda men samtidigt driftsäkert. Det måste vara enkelt att kasta upp min drönare fota eller filma det jag vill med bra kvalitet. Kompromisslöst, inget jidder med inställningar etc det skall flygas stabilt utan rädsla för att drönaren flyger bort.

Enkelt är självklart

I mitt jobb som actionfotograf rör jag mig på platser som begränsar min pack och behöver utrustning som klarar utmanande miljöer. Känner jag att något blir krångligt struntar jag i det och finner en annan lösning. Därför har jag en rad ”bra saker” som bara ligger. Jag orkar inte ta med dem, kan nämna mina sex stycken gimbals som jag aldrig använder pga att de är för krångliga att ta med.

Storleken är allt


249gr är vikten på DJI Mini 3 den ryms i en Jordansko, men även i min handflata. Flygtiden är ca 38 min (med nya batteriet) vilket är makalöst med tanke på det lilla batteriet. DJI Mini 3 är en plastig liten sak och nästan overkligt att den kan flyga. Försiktigt viks propellrarna ut, känns nästan som man enkelt kan råka bryta av en arm. De sitter stadigt där de sitter och känslan är fel. Drönaren är stabilt byggd, den är bara oerhört lätt vilket kan misstas som ömtålig. DJI Mini 3 är hållbarare än vad man kan tro, jag har testat.


Jag testflög den inne (gör inte det) och självklart sögs den in i min bokhylla, rev ner en gitarr och störtade som en död kråka rakt ned i mitt soffbord. Krasch!! Där dog den, tänkte jag. Men inte, den kom undan utan en skråma och kunde glatt flyga vidare. Det står i instruktionen att man inte ska flyga inne, man måste ju testa eller hur(?) Nu vet du hur det går, du kan strunta i att testa, även om det gick bra för mig är det ingen garanti.

Ta kontrollen

Kontrollen har snyggt inbyggd display, den är både större och tyngre än själva drönaren. Det är en trade off, storlek vs skärm. Utan skärm blir det en mindre kontroll och du får krångel med telefon som kopplas in, med skärm en större kontroll men slipper tramset med att koppla in en telefon. (ja, du fattar)
För att göra det enkelt, skärmen till kontrollen är grym och helt klart värt priset av något större kontroll. Kontrollens batteritid vet jag inte, har kört sex drönarvändor utan att behövt ladda den, och lite under hälften av batteri-kapaciteten kvar.
DJI hade kunnat göra kontrollen mindre om man gjort en vikbar skärm, den är lite väl otymplig under transport.

Att ha skärmen i kontrollen är fördelaktigt på alla sätt, det facto att slippa meka med att koppla in en smartphone underlättar mycket på fältet. Att starta drönaren och kontrollen tar ca 30s, sedan är det bara att flyga, mot tidigare system som tog upp till flera minuter innan allt var på plats. Enkelhet är allt, det är skönt att slippa pilla runt med lösa delar som ex en telefon som måste kopplas in.

Pålitliga flygegenskaper

DJI MIni 3 bygger kring termen ”enkelt”. Den är gjord för dig som snabbt vill kasta upp din drönare och fota din resa, sevärdhet och vlog utan krångel. Man har märkt att DJI lyssnat på kritiken från DJI Mini 2 och utvecklat i rätt riktning.

Från pack till luft tar det mindre än en minut. Det är en snabb uppstart, det som sinkar tid är uppkopplingen mot satelliter, när väl de sitter är det bara att lyfta, och flyga.
Mitt första intryck var att den lilla drönaren skulle blåsa bort vid minsta lilla vindpuff. Men icke, den flyger stabilt och stresslöst. Har tom flugit den i snöstorm, det var lite ryckigt, den tog sig säkert hem utan att landa i Polen.

Mini 3 är en tyst drönare och har inte upplevt några fågelattacker vilket min Mavic 2 ständigt drar till sig ex fiskmåsar hatar den, Mini 3 flyger diskret under deras radar.
Hur motsägelsefullt det må låta är Mini 3 en snabb drönare trotts sina små, jag menar riktigt små motorer. Styrningen är responsive och enkel att manövrera in mellan gran och tall, varför jag inte saknar sensorer som bromsar pga hinder. Du kan göra riktigt roliga och snygga flygningar pga Mini 3 lilla format. Flygglädjen är total!

DJI Mini 3 vs DJI Mini 2

Är egentligen ingen match att tala om. Allt är bättre än föregångaren men det finns en större skillnad och det är storleken på drönaren. Mini 3 är något större, inte mycket men skiljer en centimeter eller så. Mini 2 har sämre batteritid och sämre kamera. Dessutom krävs en smartphone för att flyga vilket är nackdel. Dels att behöva använda sin mobil och blir komplikationer om det ringer tex. Därför har man gärna en dedikerad telefon för drönaren och blir därför ett dyrt system, till skillnad mot Mini 3 som har allt sömlöst integrerat och blir till billigare pris. Självklart kan du ställa in flight mode på din mobil, men dock, det är ett projekt att använda samma mobil som man pratar i, att även flyga med.

Kameran

Är utrustad med en ljusstark lins med bländare 1.7 vilket gör kameran ljusstark och lämplig för kvällsfoto. 1/1.3-inch CMOS sensor hanterar informationen snyggt och briljant. med 4x Zoom har du utrymme för både vidvinkel och närbild.
Låt dig inte luras av den blygsamma 12Mpxl kameran eftersom pixlarna är uppbyggda kring något DJI kallar 4-i-1 pixelteknik. Har ingen aning om hur det fungerar, det jag kan se är att bildkvalitén är knivskarp och detaljrik. Upplever att DJI Mini 3 ger bättre kvalitet än min DJI Mavic 2 Pro som kostar det två-dubbla.

Filma i 4k

Du kan filma i 4k 30p, även ställa kameran vertikalt och perfekt för att filma ex reels.
Finns en rad olika program/modes som du kan köra för att filma dig själv. Dock saknar DJI Mini 3 follow mode, vilket är lite trist. Du kan inte filma LOG en grej jag saknar, dock tror jag inte den vanlige användaren gör det, utan nöjd som det är.

DJI Mini 3 vs DJI Mini Pro


DJI Mini 3 är lillebror till Mini 3 Pro. Nu tänker du säkert att varför köpa en Mini och inte en Pro. Det beror helt på dina behov. På utsidan ser de lika ut, de är byggda i samma chassi och väger lika lite. DJI Mini 3 Pro är utrustad med sensorer och har även follow mode. Den kan filma i 4k 60p vilket är märkligt eftersom det sitter samma sensor i båda modellerna. DJI Mini 3 har längre batteritid än Pro-modellen. DJI Mini 3 Pro har follow mode vilket saknas i Mini 3 pga borttagna sensorer. I övrigt är de lika i allt.

Slutligen

Jag har en Mini 2 jag använder den inte eftersom kontrollen är stor, tar mycket plats och kräver en smartphone för att styra drönaren. Det finns inga fördelar att använda Mini 2 när jag har en Mavic 2 Pro som tar samma plats och även den kräver en smartphone, men mycket bättre kvalitet i allt. Mini 2 blev värdelöst liggandes i min bokhylla då det krävs samma entusiasm för att flyga den som min stora drönare. De tar lika stor plats i packen men Mavic 2 levererar bättre kvalitet och flygegenskaper än Mini 2, det blir kompromisslöst Mini 2 stannar hemma.

Inga förväntingar

Med DJI Mini 3 hade jag inga förväntningar, jag gillar drönare och Mini 3 är en av de billigaste DJI har (ca 6600kr) och tänkte, varför inte, behöver verkligen en liten kamrat, kan ju alltid sälja den om den inte är bra.

Redan vid smartkontrollen kände jag att det här är perfekt. Att ha allt sömlöst i kontrollen och slippa mixtra med en telefon som ska kopplas in, drönar-huvudvärken äntligen borta. Filmkvalitén överträffade mina förväntningar och duger perfekt för de behov jag har. Det är skarpt, stabilt och hög detaljrikedom.
Jag saknar inte 4k 60p som pro-modellen har eftersom jag oftast filmar i 25p dock kan jag tycka det är märkligt att de inte har lagt in det i Mini 3, men antar att något måste skilja Pro mot den vanliga. Det skiljer trots allt 2300kr i pris.

Jag saknar follow mode men inte sensorer, utan sensorer får man också längre batteritid vilket jag värdesätter mer.
Gränssnittet i mjukvaran är inget nytt, DJI’s gamla vanliga design, är du inte bekant med den sedan tidigare, kan jag intyga att det är övertydliga menyer och svårt att göra fel.

Ett kraftpaket

DJI Mini 3 är liten som namnet intygar. Trots sin storlek, låga vikt, och slimmade design ligger den stabilt i luften och hanterar vind bättre än vad man kan tro. Flyger lugnt utan stress och enkel att snyggt panorera med.
Mini 3 är perfekt för dig som reser, gillar att fota och filma för content eller enklare produktioner. Du kan ha den i fickan snabbt luftsätta den och du kan diskret flyga över ditt semesterhotell.

Det enda jag finner negativt är de små styrspakarna på kontrollen som skruvar upp sig själva och ramlar av. Dyra att köpa löst och du får inte med extra spakar. Har locktightat fast dem för att säkra dem. Det absolut tråkigaste är att min Mavic 2 pro numera står i bokhyllan eftersom den har blivit poänglös. (vill du köpa?)

DJI Mini 3, styrspakarna som ramlar av

Överlag blir det väldigt bra film och fotoresultat med DJI Mini 3 och gör modellen till den mest prisvärda lilla drönaren DJI har i sitt stall. Ska du köpa en Mini 3 föreslår jag att du köper till Fly More-paketet med extra batterier och laddare för någon tusenlapp till. Det kommer underlätta mycket för dig med fler batterier och en bra laddare på dina resor. I korthet är jag mycket imponerad av både fotokvalitén och drönarkvalitén, DJI Mini 3 är en extremt kompetent och pålitlig drönare med det mesta du kan önska dig, enklare och bättre kan inte en drönare bli.
Testa själv!

Bild/Text Iam Leon

Leave a reply