Dio

0

Mycket beklagligt dog Ronny James Dio 2010-05-16 det vill säga knappt fyra månader efter denna intervju gjordes. Kanske den sista han gav innan hans cancer tog över hans kropp. Det är med brett sorjeband jag nu ser tillbaka på denna intervju och att världen faktiskt förlorat en av rockens bästa röster.  Det som inte framgår i intervjun är att han inte hade några tecken på sjukdom utan berättade med positiv framåtanda om sig själv i framtiden och nya projekt. För mig fortfarande en gåta då han faktiskt var så sjuk som han var?? Han lämnar kvar ett hål i mångas rockhjärtan som kommer blir svårt att läka.

Hoppas nedan intervju ger er något glatt i alla fall R.I.P

 

Det var en grådassig dag, snöslasket låg som sorbet på Borlängesgator i stadens pittoreska omgivning, året var 1987.  Det fanns en liten skivbutik mitt i

dio2
dio1

mot Åhlens och Konsum. Redan som grabb var mitt skivintresse en drog och jag var tvungen att köpa en skiva för pengarna jag fått av mamma som resekassa. Jag gick in i butiken fick syn på omslaget till Dio´s platta ”Dream Evil”. Jag köpte genast skivan för 69kr och gick ut. Jag visste inte vad det var för något jag hade fått med mig. Men omslaget tilltalade mig,, en liten pojke som sov och massa elaka monster invid hans säng.
Slängde på platan och ”Sunset Superman”(klicka bilden för låten) var bäst. ”Holy Diver” visste jag inte ens vad det var då förens senare den var dessutom inte med på plattan.

Senare i tonåren då fattade jag Dio grejen och Rainbow, Elf och Black Sabbath toppade  mina egna rocklistor. Med samma nämnare nämligen Ronnie James Dio. Med den storyn knappast npågon tillfällighet att jag även gjort en intervju med denna mogul inom rockvärlden.
När man är född 1942 kan man betraktas som gammal eller mer erfaren som jag brukar utrycka det eftersom ålder är så tillintetsägande.  Men att tänka som en  rockrebell vid 67 basst kan inte var lätt. Hur gör du i dag när du kliver på scenen. – Jag tänker inte, har aldrig gjort det utan jag gillar musik och levererar bara. Sedan blir det som det blir antingen gillar folk det eller inte. Jag försöker aldrig jaga målgrupp eller särskild typ av människor.
Det är ju ganska intressant eftersom det sägs att du lämnade Rainbow på grund av att de blev så poppiga. – Inte att det just blev för poppigt mer att de inte höll samma musikaliska ideologi som vi från början hade tänkt och jag gillade det helt enkelt inte.


Nu när du ser tillbaka till ditt liv vad tycker du har präglat dig mest somartist
–    Jag tror att tiden i Black Sabbath var mycket fostrande. Vi blev snabbt kända och hela jorden snurrade under våra fötter.  Man lärde sig hur saker fungerade och hur människor påverkas av kändisstatusen.
Du var ju med i Tenacious D´s film ”Pick Of Destiny” är det här något du kommer att syssla med i framtiden.
–    Det var rätt kul att spela sig själv, men fan va segt det var att vänta och vänta och vänta sedan spela in i tre minuter. För segt..inte alls kul då är det roligare att vara på scen.
Du är ju en av kult figurerna från 80-talets rockscen funderar inte även du om att skriva en bok.
–    Mitt management är på mig som fan om det där. Jo jag har börjat skriva på boken harhållit på ett halvår. Men det tar upp tid från mitt artisteri så det går lite trögt. Detkommer bli en bok.
Vad kommer den att handla om.
–    Inte massa droger och skit, sådant håller jag inte på med. Mer om olika musiker jag spelat med och upplevt roliga saker med.


Under 80 talet så var diskussionen om satanism ganska het. Hur drabbades du av den beskylningen, du som är killen som tog in hornen på rockscenen och med låtar som ”Holy Diver” ” Dream Evil” osv
–    Jo vi ingick i den diskussionen precis som alla andra som valde att ha lite mörka inslag. Men förden sakens skull har jag aldrig varit jävulsdyrkare eller liknande. Utan det är mest symboler och ironi bakom allt inget annat.
Varför började du med jävulstecknet?
–    Min mormor är italienare och hon brukade göra så åt mig för skydda mig mot onda saker. Egentlgien är detta ett tecken från medeltiden eller något. Inget jag kommit på. Jag kanske var först med det på scen men jag kom inte på det.
Stämmer bråket i Black Sabbath verkligen att du mixade din egna sång för högt?
–  Vi hade ett tjafs om det där men verkligheten såg helt annorlunda ut. Vi hade  mixdag men ingen ur gruppen dök upp annat än jag och producenten. Vi väntade nästan sex timmar på att de skulle dyka men tröttnade och slängde på tapen och lyssnade. Sedan gick ryktet från någon som jag inte vill namnge att jag satt och mixade om sången vilket inte stämde. Vi har pratat om detta på äldre dagar och fattat att det faktiskt inte var så som sades. Men vi var inte ovänner när vi bröt upp utan gick bara åt var sitt håll helt lugnt.
Hur är det att turnera på äldre dagar?
–    Kanske inte lika mycket festande men helt klart lika bra drag på scenen. Vi kommer till Sverige i december

text/ Leon Grimaldi

 

Leave a reply

No comments