Alternativa Barca

0
IMG_1271 - Version 2
IMG_1287
IMG_1347
LEO_0935
LEO_0959
LEO_1018

Jag vet inte hur jag ska beskriva Barcelona för att återge staden rätt. Jag ställer därför frågan – Går det att inte älska Barcelona?.Det råder en viss hype kring städer som ex NYC, Paris och Berlin men hypen kring Barca verkar har svallat över för att lägga sig som medveten kunskap – Att Spaniens populäraste stad inte är en överdriven trend utan bestående. Barcelona är inte bara shopping och fest utan har även en tillhörande playa som är sällsynt bra för att vara en storstadsplaya, det gör Barcelona till en av europas vackraste städer och komplett för alla smaker och önskemål.

Jag åkte inte till Barca för att göra ett traditionellt resereportage för det gör så många andra bra, utan för att ta kontroll över musiklivet och alternativ shopping. Det vill säga så långt ifrån den legendariska turist Ramblan som möjligt. Ett hotell jag starkt rekomenderar för detta är Hotel Grums som har närhet till all bra shopping men även havet. Du hittar mer info om dem här http://www.hotelgrums.com/eng

Alternativshopping för mig är allt som ligger utanför kedjor och franchising, det är små oberoende butiker som ex secondhand eller butiker som har egen tillverkning av kläder, skor smycken etc.

Jag visste ingenting om hur brett det var i Barcelona, jag googlade och självklart ramlar det in träffar som i vilken storstad som helst. Men i Barcelona är secondhand shopping exklusivt alternativ. Butikerna är ytterst medvetna om vad de tar in och det håller hög kvalitet över utbudet. Snyggt inredda, trendigt nischade små secondhandbutiker ligger utströdda över hela El Raval framför allt på och kring gatan “Riera Baxia”. Man kan botanisera i dagar bland det snyggt inredda butikerna. Inbillar dig inte att det är billigt, du får betala dyrt för bra begagnat men det är även här du hittar sådant du aldrig skulle ha hittat någon annanstans. Dyrt blir därför en subjektiv affektionsvärdering.
Om du samlar vinyl och synnerhet Italodisco och tidig elektro så finns det flera små skivbutiker som bokstavligen väller över av 12″ Ince rariteter, vad sägs om skivor som ”Max Mix 1”, ”Italo boot mix/Disco” eller Den Harrow’s debuttolva, de finns här.

Men det är inte bara second hand butikerna som ligger tätt i dessa kvarter även butiker där man säljer eget tillverkat. Exempelvis “Glint” där lokala konstnärer står för den snyggt varierade kollektionen. Du får en originell T-shirt för 72€ vilket är något dyrare än många andra butiker, men återigen originell. Om man nu slagit till på en originell t-shirt så kan man komplettera med ett par snygga och limiterade skor vilka du hittar vid “Limited Edtitions” som har exklusiva och limiterade sneakers.

Om du inte är en sneakerstjej eller kille utan föredrar enkelheten men fortfarande originaliteten gör då ett besöka vid “D’Avinyó” som tillverkar sina egna tygskor och espadrillos. De är handmålade och broderade små nätta saker.
Som kille kanske man inte är så mycket för nätta ballerinamodeller utan något rejälare. ”Camper” är spanskt med egen stil, snyggt är fråga om smak, gillar man stora gummisulor så är det en butik för dig.
Alla skor behöver en matchande väska heter det?! Om du inte har hittat den vid en av alla de 2: nd hand-butikerna så finns den fantastiska butiken “Demano”. De har egentillverkade väskor av gamla banderoller som ger fantastiska och sprakande mönster. Det finns bara en av varje kombination, trots det är väskorna både snygga och billiga. Du stöter på deras väskor lite här och var i Barcelona, men deras egen butik har alla modeller till ett bättre pris från ex 15€ och uppåt.

Som jag inledningsvis skrev så tänker jag inte beröra de sedvanliga turistattraktionerna, de är totalt ointressanta för mig, antagligen även för dig eftersom du läst hela vägen hit?
Barcelona är en turiststad, proppad med tillhörande fällor både när det gäller turiststråk men även klubbar med smäktande skumbad och ostig musik. De ligger främst nere vid strandesplanaden, vilket är typiskt eftersom det är dit turister söker sig. Det finns undantag där nere med och vissa av fällorna har även de hög kvalitet som ex Shoko som hade Tiesto på besök. Catwalk är en fantastisk klubb som ligger alldeles intill Shoko på Martim Nova Icara intill havet. Saltstänkt house är konceptet och ganska långt i från tjingelinghouse som bokstavligen äter upp begreppet pure house.
På sommaren hålls en hel del sommarklubbar öppna La Terazza är en sådan klubb, en legendarisk klubb för den medvetna som gästas av namn som Tenaglia, Morales, R. Sanchez för att nämna några moguler. Att ta sig till La Terazza är en ganska märkvärdigt promenad igenom ett öde Poble Espaniol för att avslutningsvis stanna vid grindarna till kanske den ballaste utomhusklubb jag varit på i centrala Barcelona. 18€ i entré inklusive drink är vad det kostar. Det anses som dyrt i Barcelona, men en skälig summa för ett snyggt ställe med kvalitet
Gillar man inte bara house utan vill ha blandning av musik, folk och stilar är Razz Matazz självklart. Hela sex dansgolv från punk, rock till elektroniskt och publiken är där efter, en otrolig blandning av folk. Stämningen blir därför avslappnad, dessutom inte överöst av turister som söker tequilafylla.

Barer finns det överflöd av. Att inte hitta en bar är omöjligt men lika svårt att hitta guldkornen. En bar som det har skrivits mycket om är champagnebaren ”Can Paxiano” som ligger vid Carrer De La Reina. Det är egentligen bara ett hål i väggen inte särsklt luxuöst men trevligt. Konceptet är, köp en smörgås och du får dricka så mycket skumpa du orkar. Det är välbesökt och trångt, så trångt att det är lätt gjort att av misstag stoppa smörgåsen i någon annans mun!
Blanco Rouge är egentligen en skaldjur och fiskrestaurang med tillhörande bar. Det är ett trevligt och snyggt inslag alldeles i utkanten av Ramblan. Högt upp på en tvärgata till vänster ligger den. Alla är välkomna så länge du inte har bermudas och flip flopps.
Nevermind (Gôtico) är en bar som inte vänder sig till glamouren utan är en direkt slacker-bar för skejtare och annat löst folk. Come as you are utan dresscodes och drick billig öl är en enkel beskrivning.
Rock och punk spelas det på Moog. Trångt litet hak med uppträdanden både av lokala band och även utländska akter. En spansk version av Anchor på Sveavägen i Sthlm, fast så mycket bättre.

Men jag är bestämd och menar att Barcelonas riktiga klubbscen inte är på de kommersiella klubbarna utan underground läs denna artikel för mer info om det –  https://www.edgemagazine.setravelling/92-articles/489-barcelona-underground.html

Leave a reply

No comments