MTB

Weekend MTB Luxemburg

Luxemburg, ett av Europas minsta länder. Inklämt mellan Belgien, Frankrike och Tyskland liknas det med en liten prick på Europakartan. Högsta punkt är Buurgplaatz 559 meter. Därmed kan man säga att stora berg uteblir och det är tämligen plattland. Frågan är – Varför ska man söka sig dit för mtb?

Från Luxemburgs flygplats tar vi oss söderut målet är Belval. Staden under utveckling, en gammal gruvstad under förvandling, Futuristisk arkitektur sväljer det gamla. Svarta torn skjuter upp ur marken, urabant landskap chippar efter andan, en stark fusion, var är strukturen, – Den finns inte! utan byggs på nytt.

Sand, jord och mjuk asfalt ligger jämte putsade fasader i glas. En turbin sträcker sig upp, fingrar ovanför ytan, ett sista hopp innan industrikroppen försvinner under ytan för att ge plats åt ny fräschör. Det är vackert, epoker möts, skapar Belvals skyline på platt land.

Porschar, matchande cykelrack, viloplats för highend-modeller, få länder med dyrare bil än cykel, matchar med stil.
Uppradade S-Works, poserande travhästar i karbon, gott nog. Bland posörerna finns cyklisterna, under ytan trampar de hejdlöst 38,9km på sina XC-Cyklar. Det är Red Rock Challenge.

Över 500 cyklister slåss över kullarna, branterna och stigarna. Inte vi! ser på från tryggt avstånd, är på egna vägar, villovägar, min hjälm beslutade sig för att sluta sina dagar 50 meter nedför ett stup. Kamera och hjälm är inte alltid optimalt. Vi cyklar längs 90 cm bred kant, en kam över en ravin. Bokskogens stammar, klädda av mossa och slingrande lianer, sagolika intryck gör uttryck, vintern är snart här.

Indiansommar, ”Zeb Macahan-scen” det vi andra kallar höst. Rött, gult och orange ett golden hour, luften är frisk. Vi cyklar över mjuk jord, våta löv klibbar fast. Tekniskt; rötter och sten studsar upp över våra hjul. Jag på Slash, guiden Gregory Bianco på Remedy, vi rullar snyggt fram över kullarna runt Belval. Trots 350möh är det brant, brantare än vad man kan tro, enkelt att underskatta sett till topografin. Variationen är lagom, en mix av allt, inget för svårt, ett mellanläge för den vanlige. Ett speed trail med hopp och dropp. För dig som vill bränna kalorier och gillar fart, teknik och kontroll i ett grepp.

Red Rock Mountains, Canyon i miniatyr. Sand kryddat av koppar blir till rött puder när hjulen skär igenom krispig yta. 1985 bröt man malm här. Nu är det öde, vars tystnad bryts av intensiva tramptag. XC, Enduro och Dirt alla har sin plats. Några i parken andra i trailen och enduro utför branterna. Det är inte lätt att cykla här, men lika lätt om du väljer det. Utmaningen är hög
– Kan du cykla alla nedfarter klarar du vilken alptopp som helst. Jag är beredd att hålla med!
Det är brant stenigt och tekniskt svårt. Dubbel drop i djup ravin slår hårt mot egot. Men inget som hindrar vår framfart. Molnen hänger tungt ovanför oss, droppar av fukt rinner längs min kind. Regnet bryter aldrig ut, hälften sol hälften stålgrått. Det är här den sista etappen av Red Rock ska gå.

Hunnebour; Seven Castles Valley, området är precis som det låter. Egentligen bara sex slott och en ruin. Naturen är mer kuperad än någon annanstans i Luxemburg. Bokskog till hälften tall utgör blandskogen i etage. Några dammar och vattendrag bildar sektioner, grindar för att skydda groddjur från vägen, ironin; – Vi äter grodor, synd om de blir överkörda.
Cyklar enkelt fram innanför staketet, gamla byggnader, en kvarn och några ruiner av hus från förr kantrar Eisch som rinner längs vår sida. En härlig uppvärmning för det som väntas -skogen.

Friluftsområdet ett nätverk av trail. Stora rötter, djupa raviner och branter. Lukt av gammal skog, harmoni faller på våra axlar, frukter av höst. Hjulen stressar fram, nedanför leker barn vid den plåtblanka dammen. Kampen märks inte av där nere. Kampen mellan naturen och oss. Den mjuka jorden vill omfamna oss, tillsammans med de löv som slukas under våra ben. Tvättsvampsmjukt, hoppen över fallna stockar blir skakigt, framhjulet vill inte fästa, naturen kysser oss i seger. Blödande knä och svordomar är priset. Barnet där nere leker fortfarande lika tryggt, ingen aning om djupa sår i samma natur.

Sammantaget

Luxemburg är perfekt för enkel XC-Weekend. God mat, vacker natur och rolig cykling utan påfrestande klättringar. Det är utmanande men inte extremt.
Luxemburg air är frikostiga med cykelbagaget, upp till 30kg, många andra bolag tillåter endast 24kg.

Guide
XC-lederna är noga kartlagda men för att hitta guldkornen är det bra med en guide. Du hittar det bästa alternativet här Biketours.lu De hjälper dig med allt från boende till cykling efter önskad nivå samt hyra av cykel eller service av din egen.

Äta
Två ställen som bör besökas är hamburgerrestaurangen Coppers i Belval.
https://www.facebook.com/coppersbarandkitchen/about/

Den spanska restaurangen ”Le Pavillon” med galet god spanskinspirerad meny som varieras varje vecka. En GT ur deras breda gin-sortiment är ett måste.
www.Pavillion.lu

Det bästa
Jag söker inte bara cykling då jag unnar mig en weekend utan även god mat, mysig shopping och socialupplevelse. Luxemburg är okomplicerat och restaurangerna håller hög standard med gott utbud och variation. Prisvärt och komfortabelt på alla sätt. Ett vänlighetens land skulle jag vilja applicera Luxemburg. Priser som Sverige. Billigare att äta och dricka än i Sverige.

Mer info: www.visitluxembourg.com

Text/Foto Leon Grimaldi

Leave a reply