Saucony För Trailen

Saucony är ett av världen äldsta sportskomärken, men är lite i skymundan på den svenska marknaden. Det är märkligt då de håller hög kvalité och är väl etablerade i resten av världen.
Edge skriver normalt om cykling, men säsongen närmar sig sitt slut och vi cyklister måste hitta andra träningsmöjligheter. De flesta känner säkert till trailrunning vilket är ett av de bästa komplementen till cykling. Balans, kontroll och stabilitet är i fokus. Exakt samma muskler som du använder när du cyklar skogsstigar aktiveras.

Till detta behöver du bra skor, anpassade för skog, hala rötter, våta stenar och lera. Är du som jag som kanske inte vill ha flera olika skor utan ett par som gör sitt jobb rätt ok även om du får för dig att köra intervaller eller vanlig spårlöpning blir urvalet genast lite knepigt.
Det är få modeller som klarar ett brett spektra och dessutom vara bekväma, klara milen utan att man går sönder i knän och benhinnor.

Saucony Nomad TRSaucony-Nomad-TR_

Kraven
Mina fötter är kräsna, hålfot, hög och bred vrist. Jag är en explosiv löpare som använder mer muskelstyrka än teknik. Därför behöver jag en stabil sko att fördela kraften över foten ned i backen. Det är riktigt svårt att hitta en skomodell som väger upp till detta.
Saucony Nomad TR är en lätt sko, betydligt lättare än de andra trailskor jag har provat. Sulan är klossmönstrad och greppar bra på vått och torrt underlag. Skon är klar att använda direkt ur lådan, du behöver inte gå in dem, utan formar sig direkt.
När du sätter foten i skon sluter fodret om foten och komprimerar runt foten för direkt stöd. Inte obehagligt, utan en behagligt tight passform. När foten blir varm och svullnar följer fodret med och ger hela tiden perfekt stöd med lagom tryck. Skon känns aldrig vinglig eller ostabil i sidled.

Nomad ventilerar bra, blir inte stekhet ens under varma dagar. Den håller foten i perfekt träningstemperatur, förvånade för en tämligen tät sko som Nomad är. Den står emot vanligt regn och vått gräs men att plaska igenom en vattenpöl är mer än vad den klarar av. Skon torkar snabbt ur, även under löprundan och absorberar inte märkvärt utan stöter bort det mesta av svett och väta.

Sammantaget
Saucony Nomad TR är en riktigt bra trail och allround sko. Passar lika bra i spåret som utanför, klarar asfalt helt ok, dock är den inte ämnad för det varför jag inte rekommenderar asfaltslöpning med dem. Sulan ger tryggt grep även om det är fuktigt i marken.
Det jag gillar mest med skon är fodret som suger sig fast runt foten och ger den ett gott stöd. En prisvärd sko som starkt rekommenderas med ett ca pris 1300kr.

Saucony Throttle Shorts

Är löparshorts konstruerade för dig som tränar varierande både för långsträckor, intervall eller trail. Ett stort plus är fodret som sluter om lårmusklerna och tillför värme och kompression. Detta ökar cirkulationen och reducerar skaderisken och bibehåller temperatur i benen. Throttle är lätta shorts med följsamt tyg som avleder fukt. Dessutom har shortsen två små benfickor att förvara gél i samt en ficka i svanken med dragkedja. Ca pris 300-400kr

saucony-interval

Text Leon Grimaldi

Leave a reply