Nuke Dukem

0

duke_nukem_3d

”Eat your pills everyday kid….Ähum.. I mean vitamins, and you will be like me ” är en av många ironiska och humoristiska kommentarer som fälls i ”Nuke Duken”. Man kan pissa, slå folk på käften och ligga med tvillingar och man gör till och med ironi av att det faktiskt nästan var 100 år sedan det utlovades ett nytt Nuke.  Företag har gått i konkurs, folk har blivit sparkade, man har flera gånger lagt Nuke på hyllan för att sekunden efter gå ut med att de ska släppas för att på nytt dementera, vändorna har varit många och alla hade nog lagt ned tron på att det skulle dyka upp, liksom jag.

Nu är det alltså här!. Kanske kvinnofrontens skräckspel då belöningen i spelet är storbystadde blondiner, Nuke Dukem ger ordet ”macho” en klar bild utan närmare beskrivning . Jag lyssnad på p3 game. Ett ganska pinsamt inslag i etern var det gäller att recensera spel. Där man diskuterade om hur vida man skulle försöka införa programledarnas kommunist /feministideologier in i spelvärlden. ”Nuke Dukem skulle ge dem en hjärtattack!!. Detta är precis ett sådant spel som de skulle hata i brist på humor och dålig självkänsla, men som vi andra garvar åt och faktiskt tycker är underhållande. Inte helt otippat så sågade de också spelet av sexistiga anledningar, men också att det tog alldeles för lång tid att få ut! Va fan…vad har det för betydelse, nu har det landat och det är roligare än förr.

Nåväl, tiden har gått sedan jag spelade detta på Sega Saturn (det var inte bättre då). Så lång tid att jag kan tycka att man kunde lyckats bättre med grafiken och de förbannat långa laddtiderna (nästan lika långa som tiden det tog att få ut nya versionen av N.D ) till ett ganska underklassigt grafiskt mästerverk. 

Nuke Dukems grafik + motor är absolut inte av topp klass, men spelglädjen finns där. Det är ju trots allt det viktigaste. Med hjälp av steroider och bärs samt ett gäng olika vapen så slår du dig blodigt fram. Dina motståndare är ett gäng elaka aliens som du ska döda, inte så värst udda eller avancerat, men det är Nuke Dukem och det ska vara ett lite småpantat och hjärndött spel.

Jag gillar inte rymdspel, tycker ofta de är dystra och jag har överdrivet svårt att förstå mig på rymdmonster. Nuke Dukem är inget rymdspel trots att man dödar aliens, det är ett humorspel med stark känsla för machoattityd och vilt skjutande, precis som Nuke Dukem alltid varit.  Så även jag kan acceptera att man mosar aliens utan att bli bitter på de humoristiska sexigaste inslag som spelet bjuder på.
Jag knäpper mer än gärna upp en bärs, kör ned ena handen i byxlinningen och bara spelar och garvar åt Nuke Dukem, som den mansgris jag är. Ett underhållande actionspel rätt och slätt utan krusiduller men med hög spelglädje. Eftersom jag sammantaget måste ge ett helhetsbetyg så får det 3 av 5. Det som drar ned spelet är den katastrofala grafiken och de ryckiga animationerna. Det känns 1999 över helheten.

Enhet:Xbox. PS 3

Utvecklare 2k Games, Gearbox Software

Text: Leon Grimaldi

Leave a reply

No comments