Helldorado

0

HelldoradoheadtIbland sker det konstiga saker. Typ som när jag sökte på Spotify  ”ACT II – Notes About Freedom” av någon anledning slängde spotify upp ”Helldorado –  The Ballad Of Nora Lee”  som träff.  Jag började lyssna direkt och helt utan förväntningar, –  Vänta lite det är ju hur bra som helst. Western-surf- country fusion det lät som de lånat in Michel Stipe (REM) på sång. Dessutom leverat direkt från Stavanger , jo det är sant. Jag fick läsa om raderna på deras hemsida flera gånger.

Dag S. Vagle (Sång) , Hans A Wassvik (Bas), Morten Jackman (Trummor) utgör den starka trion som alla tre behärskar flera instrument vilket gör att deras sound är så brett.
Jag drog ett mail till Helldorado och fick redan samma kväll svar på min förfrågan om intervju. Några timmar senare pratade jag med Dag sångaren i bandet.

Vad är grundtemat för Helldorado?
–  Vårt sound är väldigt präglat av gamla 60-tals filmer och western. Ennio Marricone är en stor källa för vårt skapande. 70-talsrock är också en stor källa. Jag lyssnar ganska mycket på ett band som heter 16 Horsepower som inspirerar mig mycket.

Hur kommer man på att skapa ett westernpopband?
–  Det blev lite naturligt fast väldigt konstigt på ett sätt. Vi kommer egentligen från punkscenen med Ramones som stora favoriter. Vi bestämde oss för att starta ett band som tolkar filmmusik på surfrock vis. Sedan utvecklades det från surfrocken till det vi är i dag.

Du sjunger lite som Michael Stipe, vet du om det?
–  Nej, men jag är hängiven REM fan. Har alla deras plattor på vinyl. Förmodligen har de påverkat mig och mitt sätt att sjunga.

När man går in på er hemsida så är det ganska mycket turnédatum i Turkiet?
–  Ja, vi fick en hit där då deras fotbollslandslag inför VM hade ”Drinking Song” som deras fotbollslåt.  Med det så fick ci en massa jobb där.

Spelar ni mycket live annars?
–  Inte så mycket här i Skandinavien. Vi är ganska okända här, och i Sverige har vi aldrig spelat.

Hur ser eran fanbase ut?
–  Det är mest män. (tyst ett tag) Alltså det är nog bara män över 40 år med t-shirt och lång hästsvans. Du vet skivsamlartypen som du ser på skivmässor.

Hur stora är ni i Norge?
–  Vi är ganska svala här hemma. Vi hade ett litet genombrott för några år sedan. Men det har lagt sig nu.

Kommer det någon ny platta.
–  Vi kommer släppa vår första platta i Sverige under våren ”Sin Full Soul”. Vi hoppas verkligen att det ger oss möjlighet att komma och spela i och med det.

Det var en tid sedan jag gjorde intervjun och plattan borde finnas ute nu. Annars är Spotify ett ganska enkelt sätt att höra dem på.

Text Leon Grimaldi

Leave a reply

No comments